Το Μουσείο Τέχνης του Πόρτλαντ στο Μέιν αποκαλύπτει επιλεγμένες σχεδιαστικές προτάσεις

Οι τέσσερις ομάδες σχεδιασμού που διεκδικούν τη σύμβαση διπλασιασμού του μεγέθους του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ (PMA), στο Πόρτλαντ του Μέιν, αποκάλυψαν τα οράματά τους ως μέρος της περιόδου δημοσίων σχολίων. Επιλεγμένες ομάδες σχεδιασμού με επικεφαλής τους Adjaye Associates. LEVER Architecture; MVRDV; και Toshiko Mori Architect + Johnston Marklee + Preston Scott Cohen ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο μετά από μια πρόσκληση για προσόντα που ξεκίνησε τον Ιούνιο που προσκάλεσε αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο να υποβάλουν τα προσόντα τους και τις προθέσεις ενδιαφέροντος για το σχεδιασμό του διευρυμένου μουσείου.

Ιδρύθηκε το 1882 ως Portland Society of Art, το PMA περιλαμβάνει επί του παρόντος τέσσερα ιστορικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του κτηρίου Payson που σχεδίασε ο Henry Cobb. Η σχεδιαζόμενη ανακαίνιση θα δώσει στο μουσείο – το μεγαλύτερο και παλαιότερο ίδρυμα τέχνης του κράτους – μια απαραίτητη προσθήκη για να επεκτείνει τον εκθεσιακό και συλλεκτικό του χώρο με τη μορφή μιας νέας πτέρυγας, ενώ θα ενοποιήσει τα υπάρχοντα μουσειακά κτίρια. Το μουσείο εκτείνεται επί του παρόντος περίπου 40.000 τετραγωνικά πόδια και θα είναι σχεδόν 100.000 τετραγωνικά πόδια μετά την ανακαίνιση.

Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως από την PMA, ο Διεθνής Διαγωνισμός Σχεδιασμού Campus Unification + Expansion — που αναπτύχθηκε και διευθύνεται από τους Dovetail Design Strategists σε συνεργασία με την PMA — περιλαμβάνει την αναζήτηση σχεδίων για μια προσθήκη που θα στεγάζει συλλογές μουσείων, εκθεσιακό χώρο, αίθουσα εκδηλώσεων, παραστάσεις, εργαστήρια και διοικητικά γραφεία, για να μην αναφέρουμε ένα πάρκο γλυπτών στον τελευταίο όροφο, ένα καφέ, στούντιο φωτογραφίας, μια κουζίνα εμπορικού επιπέδου και μια βάση φόρτισης.

Ενώ ο διαγωνισμός σχεδιασμού επικεντρώνεται στην επέκταση του μουσείου, τα υπάρχοντα ιστορικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του ορόσημου κτηρίου Payson και του παρακείμενου Clapp House, του McLellan-Sweat Mansion και των Sweat Memorial Galleries, θα ανακαινιστούν επίσης.

Μετά την ανακοίνωση των εγκεκριμένων ομάδων μελέτης, η Φάση ΙΙ του έργου εξυγίανσης και επέκτασης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι αρχιτέκτονες επισκέφτηκαν τον χώρο, συναντήθηκαν με ενδιαφερόμενους φορείς και το προσωπικό του μουσείου, παρουσίασαν ενδιάμεσες εκθέσεις και παρουσίασαν τα εννοιολογικά τους σχέδια, τα οποία έχουν πλέον εισέλθει σε περίοδο δημόσιας διαβούλευσης.

Σχέδια, μοντέλα και βίντεο που δημιουργήθηκαν από τις επιλεγμένες ομάδες θα εκτίθενται στο PMA μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, με την ομάδα που θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Κάθε μία από τις επιλεγμένες ομάδες θα λάβει αποζημίωση 50.000 $ για τις συνεισφορές και την εργασία της κατά τη διάρκεια του Σταδίου II. Το νικητήριο σχέδιο ιδέας θα βελτιωθεί περαιτέρω λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια της κοινότητας.

Αν και με την πρώτη ματιά οι σχεδιαστικές προτάσεις είναι οπτικά διαφορετικές, καθεμία προωθεί παρόμοια θέματα, χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά και αγκαλιάζει ολόψυχα την ενοποίηση των κτιρίων της πανεπιστημιούπολης και του γύρω τοπίου. Οι τέσσερις προτάσεις σχεδίασης παρατίθενται με αλφαβητική σειρά παρακάτω, με περισσότερες πληροφορίες για κάθε μία διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Η φόρμα σχολίων είναι ανοιχτή έως τις 11 Δεκεμβρίου. Εάν βρίσκεστε στο Πόρτλαντ τις επόμενες τρεις εβδομάδες, τα σχέδια είναι επίσης διαθέσιμα για προσωπική επιθεώρηση.

Adjaye Associates (Ευγενική προσφορά του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ)
απόδοση μιας σκάλας
Adjaye Associates (Ευγενική προσφορά του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ)
ενότητα που δείχνει τον προγραμματισμό του δωματίου
Adjaye Associates (Ευγενική προσφορά του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ)

Adjaye Associates

Η Adjaye Associates, σε συνεργασία με τις KMA, Michael Boucher Landscape Architecture, Atelier Ten και 2×4, οραματίζεται την επέκταση του μουσείου με ανακυκλωμένα υλικά που συμπληρώνουν την υπάρχουσα πλινθοδομή. Σε μια δήλωση σχετικά με το έργο, η ομάδα σχεδιασμού εξήγησε ότι η ιδέα του «καθοδηγήθηκε από τοπικά συστήματα γνώσης» και ως αποτέλεσμα χρησιμοποίησε τοπικά, χερσαία υλικά, όπως εμβολιασμένη γη και ξυλεία.

Στο εσωτερικό, μια μεγάλη σκάλα δημιουργεί ένα εστιακό σημείο και καθοδηγεί την κυκλοφορία και την κίνηση μέσα στο μουσείο, οδηγώντας τελικά τους επισκέπτες στην οροφή, όπου η ομάδα σχεδιασμού πρότεινε την εγκατάσταση ενός κήπου στον τελευταίο όροφο, ενός πάρκου γλυπτών και ενός σημείου παρατήρησης για τη θέα του Κάσκο. Ο κόλπος και η πόλη. Στο επίπεδο του δρόμου, μια επανασχεδιασμένη είσοδος της High Street προσκαλεί τους επισκέπτες στον υπάρχοντα Shaw Sculpture Garden.

απόδοση επέκτασης μουσείου με κυρτή ξυλεία
LEVER Architecture (Ευγενική χορηγία του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ)
απόδοση επέκτασης μουσείου με κυρτή ξυλεία
LEVER Architecture (Ευγενική χορηγία του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ)
σοβάτισμα εσωτερικής ξύλινης κατασκευής
LEVER Architecture (Ευγενική χορηγία του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ)

LEVER Architecture

Η LEVER Architecture, μαζί με τους συνεργάτες Scott Simons και Unknown Studio, Chris-Newell-Akomawt Educational Initiative, Openbox, Once-Future Office, Atelier Ten και Studio Pacifica, δημιούργησαν επίσης ένα εννοιολογικό σχέδιο με γνώση των ιθαγενών. Με βάση τη «σύνδεση της φυλής Wabanaki με τους ανθρώπους και τον τόπο», το σχέδιο χρησιμοποιεί τη φύση ως αρχιτεκτονικό στοιχείο, ορατό κατά το θερινό ηλιοστάσιο, όταν η οροφή της επέκτασης διαμορφώνεται ώστε να πλαισιώνει τον ήλιο και κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι ακτίνες του ήλιου εισέρχονται στο εσωτερική αυλή.

Υλικά όπως τοπική ξυλεία, τερακότα και γρανίτης διακρίνονται παντού. Η επέκταση ταιριάζει με το ύψος και το σχήμα του υπάρχοντος κτιρίου που σχεδιάστηκε από τον Cobb, με μια καμπυλωτή, τοξωτή κατασκευή καλυμμένη με μεγάλες εκτάσεις παραθύρων που καλούν το εξωτερικό προς τα μέσα.

Το σχέδιο προτείνει την αντικατάσταση της διοικητικής πτέρυγας με έναν προσβάσιμο δημόσιο χώρο που ονομάζεται «Free Street». Εκτός από τη σύνδεση των δομών και του προγραμματισμού, αυτός ο ανοιχτός χώρος θα φέρει στο μουσείο ένα σαλόνι, χώρους κατασκευαστών και χώρο παραστάσεων.

απόδοση επέκτασης επάλληλης επί του κτιρίου
MVRDV (Ευγενική προσφορά του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ)
απόδοση πρόσοψης επέκτασης μουσείου
MVRDV (Ευγενική προσφορά του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ)
εσωτερικό ενός μουσείου με τέχνη που κρέμεται στους τοίχους και την οροφή
MVRDV (Ευγενική προσφορά του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ)

MVRDV

Η MVRDV, επικεφαλής μιας ομάδας που αποτελείται από τους Simons Architects, STOSS, Institute for Human Centered Design, Pentagram, Atelier Ten και DVDL, προσεγγίζει την επέκταση με μια «ελαφριά πινελιά». Αντί να σχεδιάσει οριζόντια, όπως πρότειναν οι άλλοι φιναλίστ, η εταιρεία πήγε κατακόρυφα, με την προσθήκη να περιλαμβάνει μια σειρά από στοιβαγμένους όγκους πάνω από το υπάρχον κτίριο. Κάθε ένας από τους τόμους θα έχει μια μοναδική λειτουργία και θα κατασκευαστεί με χαρακτηριστικά υλικά πρόσοψης, με αποτέλεσμα ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με κολάζ.

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, ενεργοποιούνται υποχρησιμοποιημένοι ή παραδοσιακά αραιά προγραμματισμένοι χώροι όπως διάδρομοι, σκάλες και λόμπι με έργα τέχνης και εγκαταστάσεις. Αυτές οι περιοχές κίνησης συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν προγράμματα και συνδέονται κάθετα σε όλο το εσωτερικό. Αυτή η δημόσια διαδρομή — και οι διάμεσοι χώροι της — «δίνει στους κατοίκους του Πόρτλαντ έναν χώρο για δημιουργικότητα, για επίδειξη, για συγκέντρωση και για κάθε είδους δημόσια έκφραση».

Η νέα πτέρυγα, δεδομένου του προτεινόμενου ύψους της, θα γίνει ένα εξαιρετικά ορατό μέρος της πόλης. Η χρήση άτυπων χώρων για την προβολή της τέχνης δείχνει μια στάση που δείχνει έναν θεσμό της σύγχρονης τέχνης ως «ανεπιτήδευτο, ακατάστατο, διαφανές, εκφραστικό και συνεχώς εργαζόμενο».

δίρριχτη στέγη με διαμορφωμένη είσοδο
Toshiko Mori Architect + Johnston Markley + Preston Scott Cohen (Ευγενική παραχώρηση στο Μουσείο Τέχνης του Πόρτλαντ)
σοβάτισμα τζαμιού κτιρίου
Toshiko Mori Architect + Johnston Markley + Preston Scott Cohen (Ευγενική παραχώρηση στο Μουσείο Τέχνης του Πόρτλαντ)

Αρχιτέκτονας Toshiko Mori + Johnston Markley + Preston Scott Cohen

Η ομάδα με επικεφαλής τους Toshiko Mori Architect, Johnston Marklee και Preston Scott Cohen, σε συνεργασία με τους Simons Architects, Cross Cultural Community Services, Arup, Buro Happold, Hargreaves Jones και WeShouldDoItAll, πρότεινε μια γωνιακή προσθήκη με οδοντωτή οροφή.

Στην περιγραφή του έργου, η ομάδα – η καθεμία από μόνη της γνωστός αρχιτέκτονας, τώρα συνεργάζεται – είπε ότι τα στούντιο καλλιτεχνών και η επίδραση του φυσικού φωτός, μαζί με τη ναυτιλιακή βιομηχανία του Μέιν, ήταν οι πηγές έμπνευσης για το σχέδιο. Η προσθήκη, μια κατασκευή με τζάμια, ρίχνει το φως του ήλιου στις γκαλερί και τους εκθεσιακούς χώρους.

Η αρχική στοά του κτιρίου που σχεδίασε ο Cobb θα περικλείεται από μια διαφανή προσθήκη, που δένει το σύγχρονο σχέδιο με το υπάρχον χτισμένο ύφασμα. Όπως και άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες, το σχέδιο αναφέρεται επίσης σε τοπικά έργα και υλικά με το πρόσωπο της προσθήκης καλυμμένο με ειδικά σχεδιασμένο τζάμι από τον καλλιτέχνη Jeremy Frey που μιμείται το σχέδιο των υφασμένων καλαθιών Wabanaki.

ΕΝΑ θα αναφέρει μόλις ανακοινωθεί η νικήτρια ομάδα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *